tisdag 1 maj 2012

Biotop, Allemansrätt och Västgötabergen och dess ingående bergarter


Biotop
Typ av omgivning där vissa djur och växter trivs och hör hemma. Alla djur och växter har olika biotoper där de trivs. Ett ex. på det är att älgen trvis bättre i skogen efter en skogsbrand, då älgen behöver de viktiga näringsämnena som uppkommer efter en skogsbrand.
Olika biotopiska egenskaper:
*vind
*ljusförhållanden
*vattentillgång
*PH-värde
*förekomsten av olika ämnen
*Tillgång på föda
*Konkurrensen (om födan)
*Rovdjur
Dessa avgör hur vida ett visst djur eller organism trivs inom en viss biotop.


Allemansrätten
Allemansrätten ger alla människor rätt beträda privatägd skog och tillfälligt uppehålla sig på området. Det ger även rätt plocka svamp och bär. Rätten kräver att man visar hänsyn och varsamhet mot djuren, markägaren och andra människor.
Allemansrätten förekommer i länderna Norge, Sverige, Finland och Island. I de länder som inte har allemansrätt, finns det särskilda områden man kan vandra och uppehålla sig fritt på. Så som Nationalparker eller andra kommunala och statligt ägda områden.

Västgötabergen och dess ingående bergarter
Namnet västgötabergen är namnet på platåbergen i som är belägna i Västergötland. Västgötabergen består av sedimentära bergarter som avlagrats i 130miljoner år. under Perm perioden trängde magma upp och täckte de andra lagren med diabastäcket. Som gett dem deras bordsliknande utseende.

Västgötabergen består av följande bergsarter

Urberget- Urberget som finns runt Falbygen, kinnekulle och Billingen bildades för ca 1700-1670 miljoner år sedan. Detta skiktet består av granit och tonalit. området Runt Hunneberg och Halleberg bildades för ca 1600 miljoner år sedan och består av gnejsig, granit och tonalit. För ca 1600 miljoner år sedan låg Västergötland vid havsbandet på supercontinenten Columbia.

Sandsten- Detta skiftet består av sand som samlades när Västergötland låg nära havsytan. Sanden fossilerades och bildade Sandsten för ca 530 miljoner år sedan.

Alunskiffer- Allt eftersom havsytan steg så byttes de strandnära sandlagren ut mot lersedimentation. Det lerlagret har under tiden förvandlats till Alunskiffer. I Alunskiffern finns en hög procent fossilerade organismer. Alunskiffern innehåller bland annat Skifferolja och Uran.

Kalksten- Eftersom havslevande organismer dominerade så samlades dem på botten av det allt djupare havet. I dessas skall fanns mängder av kalk och genom att de frigjorts av koldioxiden som bildades under en mängd vulkanutbrott. Koldioxiden upplöstes i havet och bildade kalk.

Lerskiffer – Denna bergart kan se olika ut och bildades genom att lerpartiklar samltas på havsbotten och sedan pressats ihop av vattenmassornas tyngd. Detta skift ger Varaslätten sin bördiga jord bland annat.

Diabas- Bildades genom åtskilliga vulkanutbrott. Magman steg upp genom de olika lagren och sedan täckte dem. Diabas är en sorts vulkanisk bergart.

Med diabashätta: Billingen, Borgundaberget, Brunnhemsberget, Gerumsberget, Gisseberget, Halleberg, Hunneberg, Kinnekulle, Myggeberget, Mösseberg, Plantaberget, Tovaberget, Varvsberget, Ålleberg
Utan diabashätta: Lugnåsberget

Referenser





/Jessica vahlund Grupp 4A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar