torsdag 17 maj 2012

Exkursionsdagarna:

Vi har nu haft våra två exkursionsdagar som ingått i denna kurs, den ena var förra tisdagen (8/5) och varade mellan kl.8.15-12. Denna dag blev vi i klassen uppdelade i två grupper, vi i grupp 4 blev avsläppta på det första stället som var Cementa kalkbruk. Vid avsläppet möttes vi upp av Manne som guidade oss runt på området, efter att ha gjort en lång tidslinje tillsammans var det dags att vandra vidare mot Getaryggen, naturreservat.


 Vi kan efter denna vandring påstå att karta är ett ganska bra hjälpmedel då vissa i gruppen valde att vika av mot golfbanan istället, tillslut var alla samlade och vi fick lite kort information och uppgifter som skulle utföras under vadringen på Getaryggen som är en rullstensås.








Den andra och sista exkursionen ägde rum i tisdags (16/5) och var en heldag mellan kl.8.15-16, som tur var hade vi tur med vädret vilket underlätatde en del för oss.
Denna gången blev vi avsläppta på samma plats, Garparör och därifrån gick två grupper i taget bort mot första stationen där Anna-Stina stod och väntade. Här fick vi syn på och även lite information om den klapperstensvall som är en strandlinje från baltiska issjön. Det var sedan dags att gå vidare, på vägen fick vi i uppgift att uppmärksamma och ta kort på tre stycken bokar. Vi kom sedan fram till (Linne) där gick vi runt i hagen och plockade olika växter/blommor. Nu var det dags för den jobbigaste biten på hela vandringen, terräng och skogsvandring som tillslut ledde oss till Johan borta vid Gråmur. Hos Johan pratade vi och diskuterade om barns koppling till naturen med mera innan vi fortsatte vår raska promenad genom billingeleden bort till Manne som denna gången befann sig vid Vallersjön med en motorsåg, vi blev uppdelade i några grupper som alla var förknippade med skog och mark på olika och skulle nu komma på olika lösningar om skogens mark. Station nummer sex var vid Lidens naturreservat på en parkering, här fick vi i uppgift av Anna-Stina att bygga/konstruera två olika kojor, en fyrkantig och en trekantig med hjälp av ett antal kvastskaft och gummiband. Efter lite lunchpaus traskade vi sedan vidare bort mot den sjunde och sista stationen för dagen som var på en äng ovanför Rånna gård/egendom. Med vårat raska tempo var vi tidigt på plats vilket ledde till att vi kunde slappna av i lugn och ro, vilket inte var alls svårt med tanke på den fantastiska omgivningen och naturen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar