torsdag 17 maj 2012


Besök på Dalenium:


Vi i grupp 4 a (Elin, Jessica, Sandra) valde att besöka Dalenium den 7 maj i Stenstorp eftersom vi hade förhinder med att komma på den tilldelade dagen på Balthazar. Enligt skolverket så finns det 16 olika science center i Sverige från norr till söder, i Västra Götaland finns det sex stycken varav ett är Dalenium i Stenstorp. Science center är en utställnings och aktivitetscentrum där teknik och naturvetenskap står i fokus och ska fånga barnens intresse. Dalenium och dess namn förknippas med Gustaf Dalen som föddes i Stenstorp och blev känd över hela världen genom sina uppfinningar, den största av dem alla var fyren och är den som förknippas mest med Gustaf Dalen.

Tillbaka till vårt besök som skedde under en eftermiddag då det tyvärr inte var så många besökare där, efter att ha pratat lite med personalen om själva Dalenium så gick vi på egenhand runt och tittade, undersökte och läste om olika uppfinningar och fakta om exempelvis kroppen med mera. Några av de stationer som vi testade som ligger på olika avdelningar i huset var kroppen(känsel) och ljusrum, mattegatt (logiskt tänkande, matematik), vattenavdelning, stora hallen, de har även ett rum där de har stjärnhimmelsvisning som de tände upp så vi kunde titta på. Precis efter entrén och den lilla butik som de har så finns det ett rum eller en stor scen rättare sagt där de har sina olika shower som exempelvis lasershow. De berättade att helgerna brukar vara de dagarna där det är flest besökare och även lovdagar, under helgerna anordnar de även barnkalas med olika teman som barnet i fråga valt ut innan, de får sedan vara med och tillverka mjukglass med hjälp utav flytande kväve.

Efter några timmars undersökande så var vi mycket nöjda med vårt besök och kan mycket väl tänka oss att åka hit fler gånger eller till något annat science center, man kände sig verkligen som barn på nytt när man ivrigt gick runt och testade de olika stationerna. Tyvärr hade vi inte med oss någon kamera på besöket.

Ett tips: Gå gärna in på deras hemsida och titta runt, de har en blogg där de skriver om dagarna och olika experiment med mera. http://www.dalenium.com/

Referenser:



// Elin Jansson, Jessica Vahlund och Sandra Aspenbäck


1 kommentar:

  1. Så bra att ni testade Dalenium! Positivt att ni såg god förutsättningar för att utnyttja denna utmärkta resurs för era kommande barngrupper.

    SvaraRadera