tisdag 27 mars 2012

Hej här kommer fakta om mina två ämnen vi ska ha under exkursiondagarna
Mvh Daniel Strand grupp 4b

Fossil är det Latinska ordet fossus som betyder uppgrävd. det är djur- eller växtdelar som bevarats i typer i sediment eller sedimentära bergarter. En fossilisering kräver att växtdelarna och/eller det omgivande sedimentet mineralisering.

En Fossil kan bli komma till på olika viss

  • Skalet eller benmaterialet kan vara fullständigt bevarat, inbäddad i mineraliserat sediment (alltså egentligen inget fossil).
  • Det fossiliserade materalet är mineraliserat inuti det mineraliserade sedimentet
  • Fossilet är fullständigt upplöst, men har bevarats som ett avtryck i de mineraliserade sedimentet
  • Fossilet är fullständigt upplöst, och hålrummet efter detta har fyllts med material som sedan mineraliserats inuti det mineraliserade sedimentet.

Det är ofta så att det är väldigt lite som blir en fossil

De är oftast de hårdaste delarna som blir fossil, till exempel Tänder skal- och skelettrester i djur. Hos växter kan är det mest sporer och fröna som fossiliseras. De yngsta fossilen är omkring 10.000 år gamla.

När endast spår efter en organism påträffas kallas detta för spårfossil. Det kan exempelvis vara kryp- och grävspår eller Koproliter. (avföring) Spårfossil har en egen taxonomisk indelning, helt skild ifrån den som klassificerar organismen som producerade spåret.

De äldsta fossilen på jorden är ca 3,9 miljarder år och är lämningar efter Bakterier, som levde under jordens barndom. För att kunna avgöra hur gammalt ett fossil är kan man ta hjälp av berggrunden . Genom att studera fossil från olika tidsåldrar kan man bland annat förstå tidigare ekosystem på klimatets påverkan på växter och djur. De som arbetar med fossil kallas för paleontologer.

Fossil är viktiga för de visar hur livet kan ha sett ut en tidpunkt, hur livets utvecklats samt jordens klimathistoria.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fossil hämtad (2012-03-71)

Fossil är rester eller spår av djur och växter som bevarats i olika typer av sediment eller sedimentära bergarter som avlagrats någon gång under jordens historia. Sedimenten kan förbli mer eller mindre lösa, men ofta förstenas de och omvandlas till bland annat lerstenar, lerskiffrar, sandstenar, kalkstenar, tuffer. Fossil kan bevaras på en rad olika sätt beroende på omständigheterna, till exempel som försteningar eller avtryck. Det är oftast de mest motståndskraftiga delarna som bevaras, hos djur till exempel skal, ben och tänder. Hos växter till exempel sporer, frön, blad och stammar.
De mest kända och spektakulära fossilen är förstås dinosaurier, men det finns fossil av nästan alla typer av djur och växter. Fossilen hjälper oss att förstå hur livet sett ut vid olika tidpunkter på olika platser i jordens historia och hur livet utvecklats genom år miljonerna. De gör också att vi bättre kan förstå jordens klimathistoria.
http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/fossil.321.html hämtad (2012-03-71)
Klapperstenar är mindre stenar som slipats och rundats genom friktion mot varandra vid sjö- och havsstränder.

Klapperstenar är vanligt förekommande i Sverige å som .västkusten de torna upp sig till mäktiga vallar längs stranden, som vid Gotlands nordliga så kallade "stenkust", eller norr om Bygelkrok på nordvästra Ölands, där klapperstensfältet Neptuni åkrar återfinns.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Klapperstenar hämtad (2012-03-27)


Knytnävsstor rund sten i större mängd vid stränder (nationalencyklopedin). hämtad (2012-03-71)

1 kommentar:

  1. Bra att du angett referenser för var du hittat dina texter. Kontrollera namnet på orten du nämner, som ligger på Öland.

    SvaraRadera