torsdag 29 mars 2012

Fakta om mina två ämnen vi ska ha under exkursiondagarna



Istiden !
Istiden är en period i jordens historia som kännetecknas av att stora landområden som är täckta av is. Termen kan syfta på både en nedisning (exempelvis Weichel) samt en längre tidsperiod med flera nedisningar.
Den äldsta och mest kända av istiden inträffade för ca 1 miljard år sedan. Spår av de stora inlandsisar hittar man i form av isräfflor och sediment som har avlagrats i samband med isavsmältningen, ex. morän och varvig glaciallera.
En teori är att om hela jorden har varit täckt av glaciärer under en tidsperiod för ca 650 miljoner har presenterats av en del forskare som förklaring på varför man har hittar flyttblock i namibiska öknen. Teorin benämns Snöbollsjorden (Snowball Earth).
Vad beror glaciationscyklerna på/ Varför inträffar en istid?
Orsaker kan vara att istiden inträffar beror på variationer i styrka och att solstrålar som träffar jorden (något som gäller kortare kalla perioder har kunnat knyta an till antalet solfläckar på solen). Den första att knyta an till istiderna och dess fenomen var den serbiske vetenskapsmannen Milutin Milankovitch som konstaterade det år 1938. Det krävdes dock mer än minskad solfläcksaktivitet för att få en verklig istid skulle uppträda samt att den främsta orsaken var variationer i jordaxelns lutning, något som kan inträffa med jämna mellanrum.

Hur byggs glaciärerna upp?
Vi kan tro att det är kalla vintrar som just orsakar att glaciärerna byggs upp, men det beror snarare på att somrarna är och blir kortare och kortare samt att snön som faller ner under vintern därmed inte alltid hinner smälta bort helt innan nästa vinter faller in.
Istiden i Sverige
Under historiens förlopp har Skandinavien vid ett fler tal gånger varit täckt av inlandsis. De senaste istiderna kallas för Weichsel och började för 110 000 år sedan samt slutade för 10 000 år sedan. I västra Jylland och ögruppen Lofoten i norra Norge var isfria. Isens tillväxt, tyngd och avsmältning har format landet. Moderna människor bebodde sannolikt inte Skandinavien innan istiden, då istiden startade samtidigt med människans utvandring från Afrika.  Då fanns inga spår från tiden före den senaste istiden. Klipphällar har slipats släta och runda den framväxande isen har schaktat grus framför sig. Landet var nedpressat under isens tyngd, men reser sig fortfarande långsamt. Landhöjningen är som störst i norr och långsammare i söder. När isen börjar dra sig undan fick de första människorna en möjlighet att ta de nya landen i sitt anspråk.
Referenser:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Istid (Hämtad 2012-03-29).

 

Tappning baltiska sjön!
Östersjöns historia börjar då den skandinaviska inlandsisen, Weichselisen, började smälta bort för ca 18 000 år sedan. Framför iskanten, för ca 14 500 år sedan, och då kom så småningom en enda stor sammanhängande smältvattensjö med sötvatten att skapas det är den Baltiska Issjön. Den hade till en börja med sitt utlopp via Öresund. Den fortgående avsmältningen gjorde att mera vatten tillfördes Baltiska Issjön och för ca 12 800 år sedan föll plötsligt strandlinjen och Baltiska Issjön hade sökt sig ett nytt utlopp.  De nordiska geologer har visserligen tvistat om vart utloppet var beläget och det mest sannolika verkar har varit vid södra Mellansverige i Västergötland.  Sen drog Iskanten sig norrut från berget Billingens nordspets och på detta sätt bildas en förbindelse mellan Baltiska Issjön och Västerhavet öppnades.
I sedimenten (avlagringar och dessa bildas när fasta partiklar sjunker ner genom stillastående vätskor) från den tiden fanns det inga tecken på att saltvatten trängde in i Baltiska Issjön, vilket kan betyda att förbindelsen bara var ett utlopp från Issjön. De bildades en landförbindelse i söder mellan Sverige och kontinenten som måste vara för att underlätta invandring av människor djur och växter.
De varmare klimat som pågått sen isen började smälta avbröts av en ca 1100 år lång kall period (Yngre Dryas) som möjligtvis är beroende på att de stora mängderna sötvatten störde Nordatlantens cirkulation. Isen täppte igen utloppet vid Billingen och Baltiska Issjöns yta steg igen och för ca 12 500 år sen höjdes Sydsveriges strandlinje.
Inlandsisen som fanns började återigen smälta och Baltiska Issjön fick ett hastigt och snöpligt slut när förbindelsen återigen öppnades från Billingens nordspets. För ca 11 500 år sedan tappades på ett år ca 10 000 kubikkilometer vatten och ytan sänktes med 25 m. Den kortvariga öppningen mellan haven kan spåras i sedimentkärnor på svenska västkusten. Det var slutet för Baltiska Issjön, men dock gick vårt innanhav in ett nytt skede.
Referenser:
Andrén, T. (2003) Baltiska issjön eller hur hela började. [elektronisk]. HavsUtsikt. Tillgänglig: http://www.havet.nu/dokument/HU20031issjon.pdf Hämtad (2012- 03- 29)

Av: Sandra Aspenbäck Grupp 4a.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar